Alle omvejene giver mening nu

25-årige Camilla Bjørkman har ikke taget den snorlige og målrettede vej gennem uddannelsessystemet. Men måske giver det hele alligevel nu mening.

Afbrudte uddannelsesforløb og vaklende valg samler sig

 

Der tegner sig umiddelbart et lidt rodet billede, når Camilla lister sine uddannelsesaktiviteter op;

“Jeg tog en HG. Så begyndte jeg landmandsuddannelsen, men efter grundforløbet afbrød jeg det.
Så tog jeg grundforløbet på skov- og naturteknikeruddannelsen, men det var heller ikke det helt rigtige, og jeg vidste stadig ikke, hvad jeg ville. Så tog jeg på et højskoleophold - det var godt, men jeg vidste stadig ikke, hvad jeg ville.
Tilbage i 2014 startede jeg faktisk også på en HF på VUC - men jeg var bare ikke klar til det, så den afbrød jeg også”.

Men nu, hvor Camilla om et par måneder afslutter sin HF, er det som om, at omvejene pludselig giver mening, og alle har bidraget til det, der nu er målet for hende; et job som pædagog, og meget gerne i en naturbørnehave.

“Første gang jeg startede på VUC, havde jeg ikke noget mål. Denne gang vidste jeg, hvad jeg ville, og så gav det bare mere mening for mig. Det er lidt mærkeligt at skulle videre om lidt - men jeg glæder mig også helt vildt til at komme ind på VIA og begynde på min pædagoguddannelse”.

Drømmen om at komme i en naturbørnehave ligger jo meget fint i forlængelse af landmandsuddannelsen og skov- og naturteknikeruddannelsen - så det giver måske alligevel alt sammen mening i sidste ende.
“Jeg kan bare godt lide at være ude”, griner Camilla.
Camilla griner i det hele taget meget og er kendt for at vandre om på skolen iført store striksokker. En rigtig hygge-tante. Som helt sikkert vil gøre sig godt i en børnehave.

“Det har virkelig ikke altid været nemt - men heldigvis har man på VUC nogle gode lærere, som griber en. De er gode til at tale med en, og de anerkender, at det er svært.

Lærerne har del i æren

 

“Jeg er ikke så god til skole”, fortæller Camilla og slipper et lille suk. Ikke et opgivende suk, mere bare et suk over sig selv.
“Jeg er klart meget mere praktisk end boglig, og det har ikke været nemt. Det har været hårdt bare at skulle sidde stille på numsen, og man skal til tider holde mange bolde i luften, og det har været hårdt for mig”.

 

Så Camilla kan med rette være stolt over sin indsats, når hun snart kan sætte den blå HF-hue på hovedet. Men hun er slet ikke i tvivl om, at hendes lærere har en del af æren for, at hun har gennemført sin HF.

“Det har virkelig ikke altid været nemt - men heldigvis har man på VUC nogle gode lærere, som griber en. De er gode til at tale med en, og de anerkender, at det er svært. Så kan man tage en snak om det, og de vil gerne forklare det igen eller sige det på en ny måde, indtil man har forstået det. Det har betydet så meget for mig. Alt. De har virkelig samlet mig op sommetider”.

Hun slår en latter op og forsætter; Og når det har været helt slemt, er jeg tøffet ind til Line (HF Viceforstanderen). Så plejer hun at sige, at jeg skal tage mig sammen, for jeg kan godt. Og så er det jo bare sådan det er”.

 

Særligt naturfag har været årsag til frustrationer for Camilla til tider;
“Jeg synes, at naturfag er svært - vildt svært sommetider - men nu synes jeg også, det er rigtig spændende. Det syntes jeg virkelig ikke i starten".

 

Også medkursisterne får andel i, at Camilla har klaret sig igennem de faglige udfordringer og har fundet sin vej frem.
“Mine medkursister har også hjulpet meget. Vi er meget forskellige. Det er spændende at møde så mange forskellige mennesker. Aldersforskellen og forskellen i erfaring inden VUC giver noget godt - vi kan byde ind med noget forskelligt”.

Jeg er klart meget mere praktisk end boglig

Camillas råd: Bare gør det!

 

Skulle Camilla give et råd til andre, der som hende ikke har taget den direkte vej gennem uddannelsessystemet eller som ikke har fundet sin rette hylde endnu, er hun ikke i tvivl; “Gør det. Bare gør det! Følg din drøm. Bare kom i sving”.

 
Camilla og Marie giver en lille rundtur på deres FANTASTISKE VUC
} }; setGTM(); window.addEventListener('CookieInformationConsentGiven', setGTM);