En hel HF ved siden af fuldtidsjob klaret med (militær-)disciplin

Michael Sundgaard har læst en hel HF ved siden af sit fuldtidsjob. Forløbet har taget nogle år for, at arbejdspresset ikke skulle blive for stort - og der har også været en udsendelse til Estland undervejs. Men denne sommer er han færdig og kan tage HF huen på.

Når man har nogle drømme og nogle mål, er det bare fedt.

Kan man kombinere uddannelse og fuldtidsjob job? - "Ja, det kan man. Men det kræver selvdisciplin og vilje", fortæller Michael Sundgaard.

Og han ved, hvad han taler om. De seneste år har han knoklet sig igennem en HF ved siden af sit job som oversergent/forsyningsbefalingsmand ved Jydske Dragonregiment, hvor han bl.a. er ansvarlig for ca. 150 værnepligtige.

Han er rigtig glad for sit job men har også drømme om at stige i graderne.
“I første omgang drømmer jeg om at blive seniorsergent. I sidste ende vil jeg gerne være chefsergent. Så det bliver, når jeg er ved at være halvgammel”, griner Michael.

Skal den drøm gå i opfyldelse, kræver det uddannelse. “Jeg har taget min HF dels for at blive klar til at tage en lederuddannelse og de akademifag, det kræver, men også dels som en principsag; jeg er nemlig den første i nyere tid på min mors side af familien, der får en studentereksamen, så det er ret stort".

 

At læse en HF ved siden af et fuldtidsjob har krævet sine ofre - familietid og fritid har til tider været sparsomt. Men Michael har aldrig fortrudt eller tvivlet - og tanken om at skulle læse mere endnu skræmmer bestemt heller ikke.

“Jeg kan godt lide at have noget at lave - så det gør ikke så meget. Og når man har nogle drømme og nogle mål, er det bare fedt. Men det gør selvfølgelig ondt, når det så koster lidt derhjemme. Og det har det helt klart gjort sommetider”, siger han - og tilføjer med et smil; "Men min kæreste har været rigtig god til at støtte mig".

Og hun og deres tilsammen 3 drenge skal da også have lidt ekstra opmærksomhed i sommerferien, forsikrer Michael.

Man skal have selvdisciplin og vilje. Det kan være hårdt at skulle i gang med skolearbejdet efter en lang arbejdsdag - og sommetider er jeg da også faldet i en Netflix-serie i stedet. Men man lærer ret hurtigt, at så bøder man jo bare senere.

Selvdisciplin og vilje er en forudsætning

Michael tøver ikke med at anbefale netundervisning.
“Det har fungeret super godt hele vejen rundt. Jeg har fået super god vejledning, og det hele har været til at gå til”.

Men han ligger heller ikke skjul på, at der er en væsentlig forudsætning:
“Man skal have selvdisciplin og vilje. Det kan være hårdt at skulle igang med skolearbejdet efter en lang arbejdsdag - og sommetider er jeg da også faldet i en Netflix-serie i stedet. Men man lærer ret hurtigt, at så bøder man jo bare senere. Så man bliver god til selvdisciplin. Og når man sidder i bilen på hjem fra arbejde og godt ved, at man skal hjem og lave opgave, så er man jo ligesom indstillet på det, og så er det ikke så slemt”.

Han har læst de fleste af sine HF fag på VUC i Holstebro, hvor han startede i 2014 - men det er ikke meget, han faktisk har været på skolen.
Af samme grund har han heller ikke altid mødt sine lærere ansigt til ansigt før ved eksamenbordet.

"Det er lidt specielt. Men det har fungeret fint for mig. Men det kan godt være en lidt sjov oplevelse, fordi man jo har dannet sig et billede af dem inde i hovedet, når man har skrevet med dem. Men måske matcher det billede slet ikke med den person, man ser, når man endelig møder dem.
Efter vi begyndte at bruge chat og der evt. er et profilbillede på, har det hjulpet lidt",
 griner han.

Min tidligere chef plejede at sige; Når man har styr på alt, er man klar til alt. Og det er jo meget rigtigt.

Ny viden og erfaringen fra jobbet forstærker hinanden

Selvom en række af fagene i en hel HF ikke direkte finder anvendelse i Michaels hverdag på kasernen, er han ikke i tvivl om, at HF’en har givet ham rigtig meget.
Og han har til gengæld ofte oplevet at kunne trække på sin erfaring fra jobbet i sine skoleopgaver. “Eksempelvis har min udsendelse til Afghanistan givet meget til mine opgaver i religion”, forklarer Michael.

Man fornemmer dog, at han har taget mere med fra jobbet - måske uden helt at have bemærket det; en ro og en disciplin. “Min tidligere chef plejede at sige; Når man har styr på alt, er man klar til alt. Og det er jo meget rigtigt. Så har man styr på sine ting, så behøver man heller ikke være nervøs for eksamen".

 

Så måske den nye viden - selv fra fag, der relaterer mindre direkte til hverdagen blandt de værnepligtige - kan komme til at have større indflydelse på Michaels fremtidige indsats på arbejdet. Det vil tiden vise.
Nu venter i første omgang en god lang sommerferie.
“Det bliver godt. Bare at kunne slappe af. Og give lidt tilbage til familien”. Efter ferien venter så akademifagene - dem skal jeg nemlig være i gang senest i 2020 - så det er bare med at komme i sving, griner Michael.

} }; setGTM(); window.addEventListener('CookieInformationConsentGiven', setGTM);