Farlige flager­mus og flotte kalk­malerier

28.09.2017
HF kursisterne var på ekskursion til Daugbjerg og Viborg

Vi begyndte dagen i lidt trist og fugtigt gråvejr, men det gør jo ikke noget, når der er varme på bussen. Kl. 9 ankom vi til Daugbjerg minilandsby, hvor man kunne se modeller af de huse, der udgjorde storbyen Daugbjerg, inden en brand hærgede stedet i 1700tallet, hvorefter husene blev flyttet ud for at undgå endnu en brand, og byen opnåede aldrig fordums storhed igen. I dag er der dog gang i det lokale iværksætteri med bl.a. et projekt om udvinding og salg af naturligt kildevand. Derudover forsøger man at spinde guld på den drabelige historie om den lovløse Jens Langkniv, der efter sigende skulle have holdt til i vandmøllen og kalkgruberne.

En kort bustur bragte os frem til kalkgruberne, hvor vi gik ad en smuk og efterårsfarvet skovvej frem til indgangen til de gamle minegange. Lige ved indgangen bød to af de 16-17.000 flagermus, der holder til i kalkgruberne os velkomne. Vi så også nogle flyvende eksemplarer, og det gav anledning til skrig og skrål og flugt gennem de kolde og klamme minegange. Men interessant var det at se, hvor mænd, kvinder og børn havde arbejdet hårdt for at tjene til dagen og vejen igennem mange hundrede år. Udover Jens Langkniv skal kalkgruberne også have huset Lange Margrethe, der efter sigende havde spist seks ufødte børns hjerter, fordi hun ønskede at opnå usynlighed. Hun blev anholdt for hekseri, men hun havde nok nærmere udført en gerning, der i dag er lovlig, nemlig abort. Vi mødte dog også fredeligere ting, som fx grubeost og fuldstændigt mørke dybt nede under jorden.

I Viborg kom vi til gengæld op i højderne, for den hårde opstigning i domkirkens tårn blev belønnet med en fantastisk udsigt over byen og søerne, som solen nu skinnede på. Efter at have udforsket kirkens mange spændende rum og smukke udsmykninger, gik vi ud i byen for at finde frokost. Derefter mødtes vi igen for at se den gamle Sct. Mogens Gade, der trods mange bybrande står ret velbevaret med flotte huse i munkesten fra 1600tallet, palælignende huse i barok stil og helt nye huse i både bindingsværk og mere moderne stil. Turen gik videre til Landsarkivet, hvor vi talte om, hvad det indeholdt og kunne bruges til. Således beriget med oplevelser og ny viden om vores fælles kulturarv fandt vi bussen og drog hjem til Holstebro og Struer igen.