Nu vil Gheorghita lære dansk

Med job i landbruget sammen med andre udlændinge lærte han ikke meget dansk de første år i Danmark.
Det gør han nu med FVU-start.

Det kommer ikke af sig selv

 

41-årige Gheorghita Moisii kom til Danmark fra Rumænien i 2008. Nu bor han i Bøvlingbjerg sammen med sin kone og deres tre børn på 1, 5, og 9 år.

Børnene er født og opvokset i Danmark og taler flydende dansk. “De taler dansk hver dag i skolen og børnehaven. De lærer rigtig meget dansk og bliver rigtig dygtige. Det bliver en stor fordel for dem, at de både taler dansk og rumænsk”, fortæller Gheorghita stolt.

Dansk er dog ikke kommet helt så naturligt og let til Gheorghita. Men det er gør han noget ved nu! Han deltager nemlig i FVU-start - et undervisningsforløb for tosprogede, som ønsker at blive dygtigere til dansk.

Jeg tror, mange er bange for at prøve at tale dansk - bange for ikke at blive forstået.
Men det er vigtigt, at man prøver - man skal bare prøve. Man lærer af sine fejl.

- Gheorghita, 41 år

Vigtigt med dansk i hverdagen

 

De første år i Danmark arbejdede Gheorghita i landbruget. Her arbejdede han primært sammen med andre østeuropæere , og lærte derfor ikke meget dansk.

Nu har han fået job på en lokal fabrik, J. C. Løkkes maskinfabrik, og her har han fået danske kolleger. Det betyder meget for hans muligheder for blive bedre til dansk.

“Nu har jeg danske kolleger, som jeg taler dansk med hver dag. Så bruger jeg mit danske og øver mig hver dag. Jeg ved ikke, om jeg nogensinde bliver lige så dygtig som mine børn - men det er vigtigt, at jeg øver mig og taler dansk hver dag”.

 

Nu er han så på kursus for at lære endnu mere dansk. Kurset skal gøre ham i stand til at betjene specialmaskiner på arbejde.

Men Gheorghita stopper ikke der - han har planer om at lære meget mere dansk; “Jeg er så glad for mit kursus på VUC. Nu overvejer jeg at forsætte på et aftenhold, så jeg kan lære endnu mere dansk”.

Jeg har lært så mange ting. Jeg har lært mere grammatik og at bruge verber rigtigt.

Det har faktisk ikke været så svært, som jeg havde frygtet.

Mange måder at lære mere dansk

 

Ugentlig undervisning kan give meget, men skal man lære dansk, skal der mere til. Det ved Gheorghita godt, og han har masser af idéer til, hvordan man kan øve og udvikle sit dansk.

“Jeg bruger programmer på nettet. Der findes mange forskellige programmer - og mange er gratis. Jeg læser også avis - og børnebøger”, siger han og griner. “Børnebøger er rigtig gode for mig, når jeg skal øve mig i at læse dansk. Fjernsyn er også godt til at øve sig, når man ser de danske kanaler”.

 

Hans råd til andre, der skal lære dansk, er også klart;

“Jeg tror, mange er bange for at prøve at tale dansk - bange for ikke at blive forstået. Men det er vigtigt, at man prøver - man skal bare prøve. Man lærer af sine fejl. Man skal sommetider forbyde sig selv at tale sit eget sprog og engelsk - så man virkelig får øvet sig”.

FVU-start giver mod på mere

 

Med forløbet i FVU-start har Gheorghita 10 undervisningsgange på VUC. Her tilbringer han hver onsdag godt 7 timer sammen med 15 andre tosprogede, som også har brug for at lære mere dansk for at kunne varetage deres job.

 

“Det har været spændende at være så mange forskellige mennesker sammen. Nogle fra Rumænien som mig, nogle fra Syrien, Somalia, Palæstina, Ukraine og Bulgarien. Og så Lene, vores lærer - hun er fra Danmark”, smiler han.

“Jeg har lært så mange ting. Jeg har lært mere grammatik og at bruge verber rigtigt.

Det har faktisk ikke været så svært, som jeg havde frygtet. Dansk er svært at udtale - man siger det ikke, som man staver det. Det er svært. Jeg synes, det er lettere at læse dansk end at udtale ordene.

Men jeg er blevet meget bedre til det også. På det her kursus har jeg lært rigtig meget”.